Takläggare Västerås

Erfarna och kunniga takläggare

Takläggning

Vilket slags tak ska jag välja?

Är du osäker på vilket slags tak som skulle passa bäst på ditt hus? Lugn, vi hjälper dig!

Det är många olika faktorer som väger in i valet, bland annat personlig smak, konstruktionen i ditt hus och givetvis även kostnaden för taket. Det finns inget takmaterial som alltid är bättre än ett annat utan man måste se till varje specifik situation och väga för- och nackdelar mot varandra. Nedan listar vi några av de egenskaper som olika taktyper har för att du ska ha en bättre uppfattning av vad som kan passa ditt hus. Kontakta oss gärna så berättar vi mer och kan givetvis komma ut och ta en titt på din bostad, ditt garage eller annan byggnad som behöver ett nytt tak.

Papptak

Papptak är lätta och passar även om man skulle ha ett tak med liten taklutning. Det går att lägga papptak på helt platta tak. Däremot så håller de inte riktigt lika länge som exempelvis plåt- eller tegeltak, även om de nya sorternas papptak har blivit långt mycket bättre än tidigare varianter. Tack vare att materialet är väldigt lätt passar de också bra att lägga på byggnader som har en svagare takkonstruktion.

Plåttak

Plåttak går att lägga på de flesta hus, men kan vara aningen mer kostsamt att välja detta material jämfört med ett papptak. Däremot så håller plåttak länge om man underhåller dem med jämna mellanrum, till exempel genom att måla dem. Plåttak väger aningen mer än takpapp, men är lättare än tegel och passar därför på de flesta typer av takkonstruktioner. Plåttak går att lägga i lite olika stil och passar allt från äldre villor med snickarglädje till moderna hus med rena linjer. Tack vare att de går att måla går de att få i så gott som vilken färg som helst.

takpannor

Tegel & betongtegel

Tegeltak är den absolut vanligaste taktypen i Sverige och ligger på allt från små torp och förråd till större slott. Själva tegelpannorna kan hålla i århundraden om de tas väl om hand och tegel har den stora fördelen att enstaka pannor kan bytas ut om det skulle uppstå någon form av skador. Materialet isolerar väl mot både ljud och vädrets makter. De moderna tegeltaken har liknande egenskaper, men är aningen lättare och kostnadseffektiva.

Tegeltak kräver en lite kraftigare takkonstruktion, men i Sverige brukar detta sällan vara ett problem. Nackdelen som finns med tegel och betongtegel är att taklutningen måste vara tillräcklig för att man ska kunna försäkra sig om att fukt inte kryper in under takpannorna.

Känner du dig fortfarande osäker? Kontakta oss så kommer vi ut och tar en titt på ditt tak och ger dig sedan förslag på vad som kan passa samt offert så att du kan jämföra olika alternativ.

Plåt, tegel eller papptak? Vi hjälper dig!